Airbnb-majoitus on vaihtoehto hotellille

Matkailun uusi megatrendi

Airbnb-kotimajoittaminen on matkailun uusi trendi, jossa asukas vuokraa kotiaan matkailijoille. Airbnb-konsepti syntyi Yhdysvalloissa, ja se levisi melko nopeasti maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Se on niin suosittu majoitusmuoto, että siitä on syntynyt myös ongelmia suurkaupungeissa.

Barcelonan kaupunki halusi saada tietää luvattomien asuntojen tiedot Airbnb-palvelusta, ja Airbnb suostui luovuttamaan tiedot. Näiden tietojen perusteella Airbnb-palvelusta poistettiin 6000 kohdetta Barcelonassa, koska asuntojen luvallisuudessa oli epäselvyyksiä.

Helsingin majoitustarjonnasta jo viidennes on Airbnb-majoitusta. Suomessa hotellitoiminta on keskittynyt muutamalle ketjulle, mikä on erilainen tilanne verrattuna ulkomaihin. Ulkomailla on pikkuhotelleja pilvin pimein, ja niissä riittää valinnanvaraa, mikä näkyy nettipalveluissa, kuten Trivagossa, Booking.comissa ja Momondossa.

Perustana toimiva nettipalvelu

Netti teki Airbnb-palvelunkin mahdolliseksi. Jokainen voi leikkiä olevansa hotellinomistaja, koska palveluun on helppo rekisteröityä: tarvitset vain huoneen, jota voit vuokrata tietyn ajan. Moni onkin tehnyt Airbnbstä itselleen uuden, varteenotettavan tulonlähteen. Airbnbn voi sanoa olevan helppoa rahaa, koska sinun ei karkeasti sanottuna tarvitse tehdä mitään.

Jotain sentään täytyy tehdä, nimittäin pitää siivota ja pestä pyykkiä. Avaimet täytyy useimmiten käydä luovuttamassa asukkaalle, jos vuokrattavana on koko asunto. Airbnbn myötä markkinoille on tullut myös siivous- ja pyykkäyspalveluja kotimajoittajille tarjoavia yrityksiä.

Jopa soluhuoneet Airbnb-kohteina

Opiskelija voi vuokrata jopa soluhuonettaan silloin, kun hän ei ole itse kotona. Tyttö- tai poikaystävän asunnolle onkin tullut tarvetta, kun omassa asunnossa majailee Airbnb-asukas. Airbnb:n nettipalvelu on niin hyvä, että sen varjolla voi suunnitella elämäänsä tunnintarkasti: voit määritellä majoittujan tulo- ja lähtöajat, avaimenluovutuksen ajankohdan sekä tauot vuokrauksessa, jolloin et halua vuokralaisia asuntoosi.

Arvostelut paljastavat totuuden

Jos tulijoita on liikaa, voit korottaa hintaa, jotta kysyntä vähenisi hieman. Voit selata tulijoista tehtyjä arvosteluja Airbnb-palvelussa, koska edelliset majoittajat ovat arvostelleet vuokralaisen, jos hän on käyttänyt Airbnb:tä aiemmin. Myös tulija voi lukea arvosteluja vuokranantajasta, koska edelliset majoittujat ovat arvostelleet myös hänet.

Suomessa arvsotelut ovat yleensä positiivisia, eli Airbnb-majoittajat tuntuvat pitävän huolta asukkaista ja siitä, että kaikki toimii. Kohteen kuvauksissa on useimmiten selvästi selostettu, millainen kohde on, ja mikä on sen varustelutaso. Kohteen otsikko voi olla myös eksoottinen tyyliin “Huone keskellä ei mitään”, joka saattaa vedota vaikkapa ulkomaisiin turisteihin.