Pyöräily kasvattaa Euroopassa suosiotaan

Monet turistit varsinkin Pohjoismaista matkasivat pitkään Thaimaahan ja muihin Aasian maihin nauttimaan lämmöstä ja eksotiikasta, mutta viime aikoina Eurooppakin on jälleen nostanut suosiotaan turistikohteena. Syynä voi olla yleistyvä ekologinen ajattelu, jossa yritetään välttää pitkiä lentomatkoja ja matkustaa mahdollisimman paljon muilla keinoilla. Tähän ajattelutapaan liittyen pyöräily on ehdottoman mukava ja ekologinen tapa matkustaa. Samalla tulee kuntoiltua ja pääsee rauhassa omaan tahtiin nauttimaan kaikesta, mitä joko Suomi tai Eurooppa voi tarjota pyöräilijälle. Pyöräilyyn on myös panostettu runsaasti monissa Euroopan maissa ja pyörävuokraamoja löytyy lähes jokaisesta kaupungista, joten pyöräilystä on tullut helppo ja vaivaton liikkumistapa.

Suomessa saaristo tai Lappi hurmaa pyöräilijän

Suomessa koko saaristomeren alue, erityisesti Ahvenanmaa on aina ollut pyöräilijöiden suosiossa, mutta suosio tuntuu kasvaneen viime aikoina kotimaan matkailun suosion myötä. Ahvenanmaalla on runsaasti reittejä, jotka soveltuvat joko päiväretkiin tai vaikka koko saariston läpi pyöräilemiseen. Lapissakin löytyy maastoa niin tuntureista, kuin niiden ulkopuoleltakin ja pitkät välimatkat taittuvat kesällä helposti, kun päivänvaloa riittää ympäri vuorokauden.

Euroopassa kohteita on runsaasti

Erityisen paljon Euroopassa on viimeaikoina miellytty pitkiin reitteihin ja jotkut käyttävät jopa useampia kuukausia Euroopan läpi pyöräillen. Tämä onkin osa kasvavaa ilmiötä, jossa pyritään maanläheisyyteen ja pois kuluttavasta elämäntavasta. Euroopassa on myös lyhyempiä reittejä ja monet Euroopan pääkaupungeista, kuten Amsterdam ja Kööpenhamina soveltuvat pyöräilyyn erinomaisesti ja se onkin kaikista suosituin liikkumismuoto.

Pidempiä reittejä kaipaavat voivat suunnata esimerkiksi Ranskan maaseudulle tai ajaa viikon aikana Saksasta Itävaltaan. Esimerkiksi Etelä-Saksa tarjoaa kaunista maaseutua, historiallisia kaupunkeja ja upeita Alppimaisemia, joista kaikista pääsee nautiskelemaan rauhassa ja saa pysähtyä silloin kuin itse haluaa. Etelämpään kaipaavat voivat suunnata joko Kroatiaan tai Portugaliin, joka tarjoaa kaunista merellistä maastoa ja kaupunkeja sekä välimeren alueen kulttuuria ja ystävällisiä ihmisiä.

Jos oma kunto epäilyttää, voi huoletta taittaa osan matkasta muilla kulkuneuvoilla, sillä monet junat mahdollistavat esimerkiksi pyörän kuljetuksen mukana. Pyöräilyä kannattaa kuitenkin ehdottomasti ainakin kokeilla liikkumismuotona, sillä sen suosion myötä monet maat ovat myös panostaneet pyöräreittien kunnostukseen ja pyörällä eteneminen on monesti paljon mieluisampaa kuin autossa ruuhkaisella tiellä jonottaminen.