Paikalliset tavat ja lait

Jo matkaa suunnitellessa on suositeltavaa ottaa selvää matkakohteen tavoista, laeista ja kulttuurista, sillä monet vastaan tulevat säännöt ja käytännöt voivat tulla suomalaisiin tapoihin tottuneelle suurena yllätyksenä. Esimerkiksi osassa maailmaa maksutilanteissa rahan laittaminen toisen ihmisen käteen on hyvin epäkohteliasta, ja roskien heittäminen maahan saattaa olla laitonta. Jotta loma sujuisi mahdollisimman mukavasti, kannattaa tällaisista asioista ottaa selvää hyvissä ajoin etukäteen, jottei loma kulu ikävien tilanteiden tai väärinkäsitysten selvittämiseen.

Ilmasto

Monen matkakohteen ilmasto voi olla rankka suomalaiseen ilmastoon tai mihin tahansa hiemankaan viileämpään tai lämpimämpään ilmastoon tottuneelle. Matkaa suunnitellessa kannattaa ottaa mahdollisimman kattavasti selvää kohteen ilmastosta yleisesti ja eri ajankohtina. Ilmasto on erityisen tärkeää ottaa huomioon, mikäli kärsit jostain perussairaudesta tai olet raskaana. Erityisesti hyvin lämpimässä ilmastossa kannattaa huolehtia nesteytyksestä erityisen hyvin, sekä ihon suojaamisesta UV-säteilyltä. Jos tietty matkakohde on sinulle erityisen tärkeä, on mahdollista tutkia, olisiko matkakohteen ilmasto ja säätila sinulle, terveydentilallesi ja matkallesi otollisempi toisena vuodenaikana tai ajankohtana, mikäli kohteen ilmasto vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Tärkeät kortit ja matkustusasiakirjat

Kaikista tärkeistä mukana olevista dokumenteista, maksukorteista ja muusta vastaavasta kannattaa ottaa mukaan kopiot varkauden tai katoamisen varalta. Ensiksi mainitusta syystä kopioita kannattaa säilyttää eri paikassa kuin alkuperäisiä versioita. Myös numero, johon soittamalla saa pankki- tai luottokortin kuoletettua, kannattaa pitää varmuuden vuoksi mukana. Myös omien lääkkeiden englanninkieliset tuoteselosteet kannattaa pitää mukana, jotta niin lentokentällä kuin paikan päällä vältytään väärinkäsityksiltä.

Lemmikki matkalla mukana

Kun matkustat lemmikin kanssa, olet vastuussa siitä, että otat selvää eri maiden rajoituksista koskien eläinten maahantuontia. Onneksi kuitenkin nykyisin tiedon löytäminen on helpottunut huomattavasti. Rajoitukset kannattaa kuitenkin tarkistaa hyvissä ajoin, jotta kerkeät ottamaan lemmikillesi tarvittavat rokotukset ja hankkimaan tarvittavat lääkärintodistukset tai muut tarvittavat dokumentit, mikäli kohdemaasi sellaisia vaatii. Mahdolliset rajoitukset lentoyhtiön tai muun matkasta huolehtivan tahon sekä matkakohteesi majoituspaikan, kuten hotellin, kanssa kannattaa niin ikään selvittää ajoissa, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä lentokentällä matkaan lähdössä, kohteeseen saapuessa, tai mikä ikävintä, majoituspaikkaasi saapuessasi.