Thaimaalaisten luolapoikien pelastuminen on viime aikojen sykähdyttävin uutinen!

Suomalaistenkin suosimassa lomakohteessa, Thaimaassa, elettiin tuskanhien täyttämiä hetkiä 12 jalkapalloa harrastavan pojan ja heidän valmentajansa jäädessä jumiin vedellä täyttyneeseen luolaan. Jo pelkästään kaikkien poikien löytymistä elävinä voidaan pitää ihmeenä, mutta vielä suurempi ihme on, että kaikki 12 poikaa sekä heidän valmentajansa saatiin pelastettua luolasta! Pelastusoperaatio oli mittava ja nosti esiin myös suomalaisen sankarin, sukeltaja Mikko Paasin, joka auttoi pelastamaan pojat valmentajineen haastavista olosuhteista. Tässä artikkelissa kerrotaan pähkinänkuoressa, mitä Thaimassa oikeastaan tapahtui.

Pojat jäivät jumiin luolaan miehyysriittiä suorittaessaan

Luola, jossa thaimaalaispojat jäivät veden saartamiksi, on suosittu turistikohde, jonne ei kuitenkaan monsuunikaudella saa mennä. Jalkapallojoukkueen pojat olivat suorittamassa luolassa valmentajansa johdolla jonkinlaista miehyysriittiä, kun voimakas sade yllätti heidät ja luolaan tulvinut vesi saartoi pojat. Pojat valmentajineen joutuivat virumaan luolassa useita päivä, ennen kuin heidän sijaintinsa paikannettiin.
Valmentajan toimintaa on sekä kritisoitu että kiitelty. Thaimaassa kiittely tuntuu olevan vallalla. Kritiikkiiä valmentaja on saanut siitä, että hän yleensäkään vei pojat luolaan. Toisaalta moni on sitä mieltä, että luolan suuaukolla olevat varoituskyltit eivät viittaa aikaan, jolloin pojat luolaan menivät, vaan rankkasade pääsi yllättämään pojat aikana, jonka ei vielä pitäisi olla rankkojen monsuunisateiden aikaa. Tällöin kyseessä olisi selkeästi puhdas onnettomuus.

Valmentaja on kuitenkin saanut osakseen myös runsaasti kiittelyä. Hän onnistui pitämään luolaan loukkuun jääneet pojat rauhallisina muun muassa meditaation avulla ja huolehti muutenkin pojista tilanteen huomioon ottaen parhaalla mahdollisella tavalla. Ulkomaailmassa onkin ihmetelty, kuinka hyvässä kunnossa pojat vaikuttavat rankan kokemuksensa jälkeen olevan ja monen mielestä tämä on suurelta osin heidän valmentajansa sekä hyvän ryhmähengen ansiota. Nuoresta iästään huolimatta valmentaja pystyi itse pysymään ilmeisen rauhallisena ja luotsaamaan pojat vaikean tilanteen läpi. Kiitoksia on sadellut myös poikien vanhemmilta.

Mikko Paasi sukelsi suomalaisten sydämiin

Poikien pelastusoperaatioon osallistui monenlaisia alansa rautaisia ammattilaisia monista maista. Mukana tässä joukossa oli myös suomalainen Mikko Paasi, joka pitää thaimaassa sukelluskoulua. Rohkean suorituksensa ansiosta Mikko Paasin voidaan sanoa sukeltaneen suoraan suomalaisten sydämiin – jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehui Mikon suoritusta ja sanoi mielellään tapaavansa Mikon.