Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa matkalle, tai edellisestä matkasta on jo hieman aikaa, etkä ole täysin varma, mitä kaikkea kannattaa laittaa muistilistalle ja ottaa huomioon? Tämä artikkeli on juuri sinulle tarkoitettu! Seuraavia asioita kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä, mahdollisesti jo ennen matkan varaamista.

Matkakohde

Ehkä tärkein mahdollinen asia, jonka voit ottaa huomioon matkalle lähtöä suunnitellessa on matkakohde, jonne olet menossa. Ota selvää siitä, millainen sää kohteessa on siihen aikaan, mihin kohdistuen olet suunnittelemassa matkaasi, ja millainen sää kohteessa on, kun olet menossa kohteeseen. Jos sinulla on haussa vaikkapa idyllinen rantaloma ja paistattelu auringossa, kannattaa ottaa selvää sääoloista ja ennusteista, ja suunnitella matkan ajankohta ja kohde niin, että odotuksillasi on mahdollisimman suuret mahdollisuudet toteutua.

Sää ja matkalle pakkaaminen

Kun olet tehnyt tutkimusta ja taustatyötä matkakohteestasi, voit ruveta suunnittelemaan matkakohteen oloihin varustautumista. Suuressa osassa maailmaa säiden keskiarvot eri kuukausina pitävät suhteellisen hyvin paikkansa, mutta vaihtelua saattaa löytyä – tämän vuoksi vielä ennen pakkaamista kannattaa tarkistaa, onko matkakohteeseen tulossa erilainen sää kuin mitä odotit, ja varautua sääolojen muutoksiin, jottei matkasi mene pilalle vaikkapa yllättävän sadekuuron vuoksi. Myös lämpimissä osissa maailmaa yöt saattavat yllättää kylmyydellään – kannattaa siis varautua myös tähän esimerkiksi lämpimällä vaatekerralla, jonka voi helposti heittää illaksi päälle.

Matkustusasiakirjat

Tarvitaanko matkakohteeseesi esimerkiksi viisumia? Onko passisi voimassa? Mitä matkustusasiakirjoja matkasi kohdemaa vaatii? Tällaiset asiat kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, sillä viisumin saamisessa saattaa kestää viikoista kuukausiin, ja passin uusimiseenkin saattaa kulua viikkoja. Ilman oikeita ja soveltuvia matkustusasiakirjoja sinua ei todennäköisesti päästetä maahan, jonne olet matkustamassa, mikä tietenkin on hyvin ikävää lomasi kannalta.

Rokotukset

Tiedätkö, millainen rokotussuoja matkakohteessasi kannattaa olla? Esimerkiksi hepatiittia esiintyy yllättävän paljon myös Euroopan sisäisissä matkakohteissa. Maassa mahdollisesti esiintyvät tai riskinä olevat taudit kannattaa selvittää, ja varautua reissuun hyvissä ajoin varautumalla esimerkiksi rokotuksilla. Tämä kannattaa tehdä ajoissa, sillä jotkin rokotteet vaativat toimiakseen tehosterokotuksen, joten viime tipassa rokotussuojan saaminen ei onnistu, ja seuraukset voivat olla hyvinkin ikävät.